streda 23. júla 2014

"Istoty"

Viem, že už len názov tohto príspevku vo veľa ľuďoch vyvoláva zmiešané pocity. Nebudem komentovať našu skvelú politickú scénu, ktorá "istoty" tak rada sľubuje.

Ide tu o to, čo ľudia pod týmto slovom vidia a čo považujú za ich istoty. Väčšina ľudí považuje za istotu zamestnanie na neurčitú dobu, vidina dôchodku, nemenné okolité prostredie a týmto podobné pojmy.

Škoda však, že už dlhé roky tieto istoty nie sú pevné istoty. Kto si vie byť niečim istý? Každý si len vieme predstaviť určitú budúcnosť a nazveme to istotou, aj keď to je len našou túžbou, príp. odhadom budúcnosti. V zamestnaní to je najťažšie. Aj keď si nájdete zamestnanie, v ktorom sa cítite dobre, ste tam dlhé roky zamestnaní a všetko sa vyvíja podľa predstáv, neznamená to, že sa situácia nemôže zmeniť. Môže sa zmeniť vedenie, firma začne patriť pod medzinárodnú spoločnosť, najväčší odberateľ prestane odoberať tovar, príp. služby a veci sa zmenia jednoduchšie ako by ste si mysleli...

Ja som si týmto prešiel už vo viacerých zamestnaniach a vždy to skončilo rovnako, samozrejme negatívne pre veľký počet zamestnancov.

Nepíšem tento príspevok kvôli tomu, aby ste sa teraz začali všetci obávať vo svojich "istých" zamestnaniach, ale skôr kvôli tomu, aby ste mysleli na to, že veci sa môžu zmeniť. A aj keď sa veci zmenia, neznamená to, že sa to zmení k horšiemu. Poznám viacero ľudí, ktorým takáto zmena pomohla k lepšiemu zamestnaniu, príp. aj k osamostatneniu.

Je dobré, keď na to, že môže prísť zmena, ľudia myslia aj počas svojich "istôt". Jeden z dobrých základov je byť náležite dobre pripravený aj na zmeny a na to, čo po istej istote môže prísť. Možností zlepšiť si takúto situáciu sú rôzne. Či už mať dostatočnú finančnú rezervu na preklenutie neistých časov, príp. už popri zamestnaní si vytvoriť tzv. pasívny príjem. O pasívnom príjmy tu nebudem teraz rozpisovať. Kto má záujem sa dozvedieť o tom viac, môže ma kontaktovať, príp. si naštudovať podrobnosti z rôznych zdrojoch.

Ak máte záujem, môžte mi tu zanechať komentár, príp. ma kontaktovať aj cez kontaktný formulár na bočnej strane tohto blogu. Budem iba rád.

Príjemný deň prajem.
Ing. Peter Mošať


Som mladým podnikateľom v rôznych oblastiach (obchod, služby, dizajn) a tiež autorom tohto blogu. Prezentujem tu vlastné názory a postrehy na rôzne témy bežného života. Niektorým to môže pomôcť urobiť si vlastný názor na danú tému. V prípade záujmu ma neváhajte kontaktovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára